Lördagen den 2:a juli kommer Andreas Mathson att springa Lidingöloppets bana fem gånger i rad! Målet med den extrema utmaningen som fått namnet Andreas varvar Lidingö är att uppmärksamma Andreas insamling On The Run, som han genomför i samarbete med Saucony Sverige och Saucony Run Club till förmån för Sverige För UNHCR, FN:s flyktingorgan.

Hur kom du på idén med Andreas varvar Lidingö?
– Jag gjorde ett likande projekt för drygt ett år sedan med Andreas varvar maran, då jag sprang tre varv på Stockholm Maraton-banan. Men det här är en helt annan utmaning. Lidingöloppets bana är väldigt vacker men också väldigt utmanande med alla tuffa backar.

– Jag hoppas att den oerhört vackra bansträckningen ska inspirera mig och ge mig energi. Jag älskar att springa i Sverige – det finns så oerhört många fina ställen att springa på!

Du nöjer dig inte med ett eller två varv på Lidingöloppsbanan utan ska springa fem. Dessutom har du tänkt springa mellan mål- och startområdet (som ligger på olika platser). Varför denna extrema utmaning?
– Jag har gått och filat på idén länge och har försökt tänka ut någon bra plats för en strategiskt placerad energidepå. Lidingöloppet blir perfekt. Med fem varv på den 30 kilometer långa banan och dessutom lite transportlöpning mellan varven blir det en riktigt fin sträcka på runt 100 miles eller drygt 160 kilometer.

Du gör löpningen som ett välgörenhetsprojekt, hur gör man för att stötta insamlingen?
– Jag har en egen insamlingssida på UNHCR. Där hittar man även information om varför jag gör insamlingen och vad jag brinner för. Jag kommer att skänka 300 kronor själv för varje 30-kilometersvarv jag springer, och hoppas att vi tillsammans kan få upp den totala summan mot 200 000 kronor efter lördagens löpning. Hittills är jag uppe i 150 000 kronor.

När du sprang tre varv på Stockholm maratonbanan var det en hel del löpare som hängde på delar av sträckan. Hur tror du det blir nu?
– Jag hoppas verkligen att det kommer löpare som vill hänga på delar av utmaningen. Det kanske inte kommer lika många som när jag sprang inne i stan av logistiska skäl, men jag hoppas att den vackra banan kan locka och att det kommer kännas som ett äventyr. Med sällskap kommer det vara så mycket roligare att springa också.

Starten är 04:00 lördag morgon den 2 juli. Var är det bäst att hoppa på om man vill hänga med någon bit, och vilken fart siktar du på?

– Jag kommer ha en trackinglänk som kommer spridas via bland annat Saucony Run Club, där man kan ser var jag befinner mig. Men mitt tips är att hoppa på vid Grönsta Gärde. Där passerar jag efter både 20 och 30 kilometer på varje varv och där har jag ett stopp för energi.

– Man kan hänga med på allt från några meter till kanske ett helt varv eller ännu längre. Oavsett hur långt man hänger på ger det motivation och inspiration till mig.

– Målet är att springa i en fart runt 5.30–5.45 minuter per kilometer. Planen är att var tredje mil ska klaras av under tre timmar, men då är transportjoggen mellan mål och start inte inräknad.

Läs hela intervjun på https://runnersworld.se/andreas-springer-fem-varv-pa-lidingoloppsbanan-for-manniskor-pa-flykt/

Se gärna filmen från #andreas_varvar_maran också om du villl, filmad av Anders Klapp. https://youtu.be/De_8Md7L3OY

Utdrag från intervju Marathon.se

”… Jag har ingen politisk agenda i mitt engagemang, för mig handlar det om ett grundläggande mänskligt beteende, viljan att hjälpa de över 100 miljoner människor, varav hälften är barn, som befinner sig på flykt. Behoven är enorma och varje krona gör skillnad. Jag springer för att jag vill men många människor springer för att överleva…

För att läsa hela intervjun om min bakgrund som löpare men också om min livshistoria, klicka här: https://www.marathon.se/inspirationen/veckans-lopa...

Ge en gåva
245 031 kr
98%
0 Dagar kvar

Andreas Mathson gav 7 676 kr

Senaste aktivitet

 • Javier Cabello Javier Cabello gav 500 kr

 • Annika Gritti Annika Gritti gav 300 kr

  Lycka till, själv sitter jag i fåtöljen och hejar på.

 • David Åhman David Åhman gav 1 000 kr

 • Andreas Mathson Andreas Mathson
  Tack för otroligt stöd från alla som har bidragit med gåvor och support till min UNHCR-insamling On The Run, är så tacksam för alla bidrag och fina ord🙏
  Med allt fint stöd från er så är det därför extra kul att och ärofyllt att få vara en av tio nominerade till Årets Värmdöbo 2022!

  Om du vill rösta och läsa mer om alla nominerade som gör så fina insatser för Värmdö och alla värmdöbor så kommer länken här:

  https://www.varmdo.se/kommunochpolitik/stipendierfonderochutmarkelser/rostapaaretsvarmdobo2022.4.36fdbf91186316850486ac6.html#rosta

  Andreas Mathson nominering:

  Tillsammans med sin vän, Johan Granath, är Andreas Mathson initiativtagare till löpargruppen Running Värmdö som bjuder in till gratis löpträning. Ett initiativ som under 2022 utökats med ett samarbete med Välkommen till Värmdö vilket inneburit att nyanlända får en chans att integreras med hjälp av fysisk träning. I förmån för UNHCR sprang Andreas också Lidingöloppet FEM gånger.

  Citat:

  ” Det som var viktigt för mig när jag började engagerade mig är viljan och drivkraften att erbjuda alla oavsett bakgrund, nyinflyttad eller nyanländ, en möjlighet att få ta del av en välkomnande och öppen gemenskap. Att ge utrymme för varje enskild individ att få vara sig själv och tillsammans i grupp hitta ett socialt sammanhang och finna rörelseglädjen i löpning. Jag tycker det är så viktigt att inkludera. ”

 • Sanna Stafstedt Sanna Stafstedt gav 500 kr

  För att det är en väldigt viktig fråga och för att Andreas är en fantastisk person som gör allt för att peppa andra!

 • Anna Forsgren Anna Forsgren gav 500 kr

  Bättre sent än aldrig hoppas jag! Heja dig!

 • Merike Ester-Söderman Merike Ester-Söderman gav 500 kr

  Tack för att du uppmärksamma alla dessa utstta männikor som behöver stöd. du är en hjälte. Kram

 • Linus Brännström Linus Brännström gav 300 kr

  Tack för fint initiativ och för tre fina, och ibland fruktansvärda, mil 😀

 • Caroline Claar Delin Caroline Claar Delin gav 200 kr

 • Åsa Widell Åsa Widell gav 300 kr

 • Anette Korpelin Anette Korpelin gav 150 kr

 • Mikael Almström Mikael Almström gav 250 kr

 • Mona Helsing Mona Helsing gav 100 kr

 • Johan Säfström Johan Säfström gav 500 kr

  Nära målet nu, bra jobbat!

 • Frank Johan Ahlberg Frank Johan Ahlberg gav 100 kr

 • Andreas Mathson Andreas Mathson
  Så otroligt kul att Dagens Nyheter skriver om min insamling On The Run till förmån för Sverige för UNHCR och om #andreas_varvar_lidingö

  I intervjun så ger jag också tips och råd inför Lidingöloppet som går av stapeln idag lördag.

  Stort lycka till alla som springer😀🥳

  https://www.dn.se/sport/andreas-mathson-sprang-lidingoloppsbanan-fem-ganger-pa-en-dag-har-ar-hans-basta-tips/ • Cia Bildt Sandgren Cia Bildt Sandgren gav 100 kr

 • Helena Nylander Helena Nylander gav 100 kr

  Du är fantastisk!

 • Jon Nordin Jon Nordin gav 1 000 kr

  För Joakims vasabiljett - och så klart ett gott syfte! :)

 • Andreas Mathson Andreas Mathson
  Vill bara säga TACK❤️ för alla gåvor, för allt stöd, för all pepp och support, för alla fina värmande kommentarer som jag har fått i samband med #andreas_varvar_lidingö

  Tillsammans har vi samlat ihop över
  238 000kr 🙏😍till förmån för Sverige för UNHCR och deras viktiga arbete för alla som befinner sig på flykt. Varje krona gör skillnad för barn och familjer som befinner sig i en livsfarlig situation . #tillsammansgörviskillnad 💙

  Länk till filmklipp med info om den insamlade summan och om Gåvolotteriet
  https://www.instagram.com/p/CgIHQDPLVUt/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

  Vill också rikta ett stort tack 🙏🙌till alla mina varmhjärtade samarbetspartners, så fantastiskt att ni stöttar mig och välgörenhetsinsamlingen On The Run 💙

  Sauconysverige Saucony Run Club
  Enervit Sverige Runners World Sweden
  Lidingöloppet Sverige för UNHCR

  Tack😍/// Andreas
 • Frida Herman Frida Herman gav 30 kr

 • Göran Johansson Göran Johansson gav 300 kr

 • Stefan Jensen Stefan Jensen gav 550 kr

  Tack för din fantastiska insats för denna viktiga sak!

 • Gregory Poehler Gregory Poehler gav 1 000 kr